Използва ли Украйна цивилните квартали като човешки щит или вината е изцяло на Русия?

Градовете в страната и цивилните райони се превърнаха в "заложници" на войната

01.04.2022 | 10:13 Редактор: Искра Ангелова
Използва ли Украйна цивилните квартали като човешки щит или вината е изцяло на Русия?

Предполагаема руска ракета удари поредна жилищна сграда в Украйна. За минути тя беше погълната от пламъци и дим. При нападението са убити най-малко четирима души, включително възрастни хора. За депутата Алексей Гончаренко трагедията е поредният пример за потенциалните руски военни престъпления.

"Те просто удрят жилищни сгради в тези райони. Това е терор", каза украинският народен представител.

Почти всеки квартал в повечето градове е станал милитаризиран, някои повече от други, което ги прави потенциални мишени за руските сили, които се опитват да унищожат украинската отбрана.

"Не съм склонен дори да предположа, че Украйна е отговорна за цивилни жертви, защото Украйна се бори, за да защити страната си от агресор. Но колкото повече Украйна пренася бойното поле в цивилните квартали, толкова повече се увеличава опасността за цивилните", коментира професорът по международно право в университета Мидълсекс в Лондон Уилям Шабас.

025

Градовете в Украйна и цивилните райони се превърнаха в "заложници" на войната, където все повече се разгръща борбата между руснаци, които искат да завземат или контролират тези райони, и украинци, които се съпротивляват безотказно. Това превърна конфликта в градска война, съпътствана повече от въздушни оръжия и бомбардировки, отколкото от традиционните битки. С руските сили, насочени към градовете, украинците отговориха, като укрепиха цивилни райони в защита на Киев, разположиха системи за противовъздушна отбрана, тежко въоръжение, войници и доброволци за патрулиране на анклави. Но, за съжаление, цивилните жертви се увеличават.

"Няма съмнение, че руските сили стоят зад най-ужасяващите резултати на войната, която продължава втори месец", пише "Вашингтон Поуст". За това време те удариха училища, клиники, линейки, търговски центрове, електрически и водни съоръжения, леки автомобили. В Мариупол при предполагаем руски въздушен удар загинаха много хора, укриващи се в сърцето на града - театъра, където се вееше огромен надпис "Деца". Дни по-рано беше ударен родилен дом.

А активисти за правата на човека коментираха, че страната на Володимир Зеленски законно може да държи отговорна Русия виновна за военни престъпления. Миналата седмица администрацията на Байдън официално обяви, че Москва е извършила престъпления срещу човечеството.

През последния месец журналисти от "Вашингтон Поуст" стават свидетели на украински противотанкови ракети, зенитни оръдия и бронетранспортьори, поставени в близост до жилищни сгради. Контролно-пропускателни пунктове с въоръжени мъже, барикади от чували с пясък и гуми, и кутии с коктейли "Молотов" са разположени по градските магистрали и жилищните улици.

024

"Военната доктрина на страната, одобрена от парламента, предвижда принципа на пълна отбрана", заяви съветникът на ръководителя на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Алексей Арестович.

Това означава, че доброволците имат законните правомощия да защитават домовете си. Освен това той твърди, че международните хуманитарни закони или законите на войната не се прилагат в този конфликт, защото "главната задача на "военната операция" на Путин е унищожаването на украинската нация". Той каза, че руският президент многократно е отричал съществуването на Украйна като независима нация.

"Това, което се случва тук, е борба на хората за оцеляване пред екзистенциална заплаха. Не можем да спрем нашите граждани да защитават домовете, свободата и ценностите си", допълни Арестович.

"Ако искате да защитите града си, трябва да сте готови да се биете. Можем да спрем руската армия извън градовете. Но всички разбираме рисковете. Не можем да защитим градовете без рискове или цивилни жертви", коментира доброволецът Павло Казарин.

026

Той подчерта, че украинските сили правят всичко възможно, за да предотвратят Киев да не се превърне в следващия Мариупол или Харков, градове, които бяха тежко бомбардирани и обсадени от руски сили.

Друг експерт по международно право е категоричен, че не може Украйна да използва цивилните квартали като човешки щит. Като допълва, че не предполага това да се случва.

Офиси, домове или дори ресторанти в много жилищни квартали в Киев са превърнати в бази, пълни доброволци, които се борят срещу руснаците.

А украинските войници и доброволци предупреждават медиите да не правят снимки или видеа на контролно-пропускателните пунктове и оборудването, за да не издават местоположението им. Блогър от Украйна качи видео в TikTok на украински танк, както и друга военна техника, разположени в търговски център. По-късно молът беше разрушен при руски удар, при който загинаха осем души.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
мерзанов
преди 2 години
Ако наистина искаш да предпазиш цивилното население, то тогава в никакъв случай няма да създаваш предпоставки за ответни удари към цивилните сгради. Това определено Украйна не го прави - НЕ се опитва да предпази цивилните, напротив - опитва се да ги използва. Жалко е когато за управляващите там, живота на хората не струва особенно. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
мерзанов
преди 2 години
.. по този начин да блокират руските офанзиви, защото знаят че Русия буквално може да срине градове из основи, но няма да го направи, докато там има стотици хиляди цивилни. Но когато сложиш танковете пред болниците, и стреляш с тях по руската армия, за да изригнеш после с обвинения (за съжаление със съдействието на западните медии) - "Русия обстрелва болници и убива бременни жени" - това определено не е достойно за уважение. Щом стреляш от цивилни сгради, те автоматично стават легитимна цел. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
мерзанов
преди 2 години
"Жив щит" и "цивилни като заложници" са малко пресилени изрази, но фактите са такива - украинската армия се крие в цивилни сгради, маскира се сред цивилно население, в цивилни автомобили и камиони, и действително имаше кадри, как спират и връщат цивилни, тръгнали да се евакуират. Отделно и не съобщаваха кога са обявените режими на тишина. С цялото съчувствие към Украйна, реалността е такава, че на тях сякаш не им пука за собственото им население, и наистина ги задържат в градовете, за да може Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 2 години
Украинците са фашисти. Самите те убиват цивилните, и после го предписват на Русия. Не забравяйте Донецк и Донбас, където тия изверги украинците избиха хиляди бесарабски българи. Защо тогава никой не говореше за него. Сащ е агресор. Поинтересувайте се в момента какво правят в Йемен. Колко хора и деца са избили. Вие всички луди ли сте? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
andy
преди 2 години
Защо ли изобщо не ви вярвам?! Сигнализирай за неуместен коментар